Изграждат нова улица в кв. „Железник”

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров ще направи първа копка за изграждането на ул. „Петкана Захариева“ в кв. „Железник“, на 21 септември от 15:30 часа. Той пое ангажимент пред жителите на квартала да бъде изградена улицата, която ще бъде дълга около 200 метра и широка 12 метра. Ще бъде направено проектиране, ще бъдат изградени и тротоари с 2,5 метра широчина.

Нова улица

В най-западния квартал на Стара Загора, който се разрасна много в последните години, се изградиха много нови жилищни кооперации. Там инфраструктура никога не е имало, а част от проблема е наличието на частни терени, които трябваше да бъдат отчуждени.

Общината ще финансира дейностите по строителството, за което е проведена обществена поръчка и е избран изпълнител, съобщиха от пресцентъра на Общината. Намерението е улицата да бъде завършена до края на 2018 година.

Петкана Захариева, чието име ще носи улицата, е певица, изпълнител на народни песни. Тя завършва гимназия в Тополовград и след това Педагогическия институт в Стара Загора. Умее да общува с деца и по-късно създава школи за народно пеене, хор и младежки ансамбъл „Зорница”. В средата на миналия век Петкана Захариева се явява на конкурс в Радио Стара Загора. Печели го и започва работа в Радиото, като музикален редактор. Водеща е и на предавания за фолклор. Тя се помни като брилянтен изпълнител на народни песни.

www.infoz.bg  www.infoz.bgНай-четеното от последните дни