Живите коледни дръвчета ще бъдат засадени в парк Загорка в Стара Загора

Живите коледни дръвчета ще бъдат засадени в парк "Загорка" в Стара Загора (видео)

Гражданите на Стара Загора вече могат да засаждат ненужните коледни дръвчета, вместо да ги изхвърлят в контейнерите. По идея на кмета Живко Тодоров, Община Стара Загора осигури парцел от 1 дка в парк „Загорка” и подготви дупки за засаждане.

Те се намират до алеята, срещу стадион „Локомотив”.

Желаещите могат да се възползват от положителните температури през уикенда, за да извършат засаждането. Моментът за това е подходящ, увери Николай Стоев от общинското звено „Озеленяване“. По думите му, при нужда и интерес от страна на гражданите, ще бъде осигурено друго място и изкопани допълнителни дупки.

В инициативата се включи и общинският омбудсман Надежда Николова. Тя използва хубавото време, за да засади „Чудната елха”, която успешно изпълни своята благотворителна мисия.

„ Коледното дърво, което днес засадих, е от приемната ми и е изключително сантиментално – нарекохме го Чудната елха. Това беше инициативата ми. Един месец това коледно дърво събра изключително много любов във вид на подаръци от старозагорци. Над 200 подаръка се събраха в рамките на месец и в навечерието на Коледа лично ги предадох на децата от социалните институции. Имаше достатъчно за всички, дари по два, което много ме радва. Надявам се както тази инициатива с Чудната елха да стане традиционна, защото събрахме много усмивки, за да стане Коледа вълшебна, така и тази инициатива да стане традиционна, устойчива и след 10 години като се разхождаме тук, да знаем, че има нещо и от нас” – разказа омбудсманът на Стара Загора Надежда Николова,

За улеснение на старозагорци от Общината са избрали подходят терен, който предварително са подготвили. „Гледахме да е удобно както и на гражданите да дойдат да си го посадят, както и на нас последствие да го поддържаме, да се поливат новозасадените дръвчета, с цел да се хванат колкото може повече. Предварително са изкопани дупките в парк „Загорка”. От хората се иска само желание да дойдат да си засадят дръвчетата. Като цяло идеята на г-н Тодоров е тази инициатива да стане ежегодна. Може би защото е първа, както виждате има засадени само няколко дръвчета. Надявам се да станат повече” – каза Николай Стоев, началник на звено „Озеленяване и комунални дейности” в Община Стара Загора.

Стара Загора е сред градовете с най-много зелени площи. Новозасадените коледни дръвчета ще имат своя малък принос към тяхното обогатяване.

Общинският омбудсман Надежда Николова на Стара Загора се включи в инициативата за засаждане на живите коледни елхи

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg