Академия за компютърни и природо-математически науки откриват в Стара Загора

Академия за компютърни и природо-математически науки откриват в Стара Загора

Специално училище за даровити деца - Академия за компютърни и природо-математически науки ще се създаде в Стара Загора. Това съобщи кметът Живко Тодоров на среща с талантливите математици, които се завърнаха с множество медали от олимпиадата в Япония през юли.

„Това е отдавнашна заръка на кмета в Стара Загора да се създадат най-добрите условия за талантливите деца. От есента започваме по програма, разработена от математика Любомир Любенов. Първата година ще се води обучение само в свободните часове, а от следващата вече ще има училище с обучение от първи до единайсти клас, отворено за децата от цяла България, поясни Иванка Сотирова, зам.-кмет на Общината.

Училището ще се помещава в сградата на Първо основно училище, която ще бъде ремонтирана, ще е като затворен комплекс, включително с общежитие. „Идеята е да се стимулират даровитите деца, както се прави по света, защото те движат света. Целият потенциал на града ще бъде активиран да работи, а Общината ще създаде условия децата да се развиват“ – обясни Живко Тодоров.

Ще бъдат канени най-добрите преподаватели, вече има потвърдено съгласие за осигуряване на учени от доц. д-р Първан Първанов, декан на Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, от проф. Йордан Табов от БАН, от проф. Емил Колев, ръководител на ученическия институт по математика и информатика и Невена Събева, зам.-главен редактор на сп. „Математика“.

Според Живко Тодоров, Тракийският университет също трябва да пренастрои работата си, за да се осигури на даровитите деца възможност да продължат образованието си в Стара Загора и да останат тук, както и да привличаме млади хора от други градове.

Живко Тодоров поздрави 14-те млади математици на Стара Загора, които постигнаха сериозни успехи на олимпиадите в Тайланд и Япония, но са и носители на престижни отличия от предишни състезания: Теодор Танков, Американски колеж София златен медал на Тайландска олимпиада, бронзов за брат му Максим Танков, Начално училище „Димитър Благоев“, Стара Загора.

Призьорите от състезанието World Mathematics Invitational във Фукуока, Япония - Диамантена награда завоюваха: Виктория Данаил Стефанова, 3 клас, Стара Загора - Лондон; Йоан Николаев Михайлов, 3 клас, Средно училище „Максим Горки“, Стара Загора. Златен медал спечели Деан Дечев, 12 клас, Езикова гимназия „Ромен Ролан“, два сребърни медала: Баян Елкин, 2 клас, Второ основно училище „Петко Славейков“, Владимир Цаклев, 2 клас, Второ основно училище „Петко Славейков“ и шест бронзови: Станислав Димов, 5 клас, Профилирана природо-математическа гимназия „Гео Милев“, Христо Христов, 5 клас, Любен Карбанов, 7 клас, Паола Павлова, 7 клас в същата гимназия, Калоян Руев, 10 клас, Езикова гимназия „Ромен Ролан“, Елина Димова, 11 клас, Езикова гимназия „Ромен Ролан“, поощрителна награда Александър Данчев, 6 клас, Профилирана природо-математическа гимназия „Гео Милев“.

„Вие сте нашата гордост, донесохте 12 медала от Япония. Това показва, че трудът на нашите деца, подкрепяни от Любомир Любенов, е пример за всички млади хора, не само в Стара Загора. Тези, които успяват със знания и трябва да са еталон за останалите. Ще продължаваме да Ви подкрепяме, защото Вие заслужавате“ – обеща Живко Тодоров.

Той съобщи още, че започва кампания за събиране на 150 000 лева за възстановяване на Планетариума в Стара Загора. Това ще помогне на децата, които се интересуват от наука и градът ни ще има друг статут, обясни кметът.

„Разбирам, че науката в Стара Загора няма да умре“ – каза доц. д-р Алексей Стоев, директор Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ в Стара Загора и на Филиала на Института за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките, който заедно с проф. Пенка Мъглова беше на експедиция в Аржентина за наблюдение на пълното слънчево затъмнение на 2 юли 2019 г. „Без съдействието на кмета Живко Тодоров и Община Стара Загора това нямаше да се случи“ – каза доц. Алексей Стоев. Той разказа за наблюденията си и подари на кмета Живко Тодоров снимки от експедицията.

academy comp stara zagora 04

academy comp stara zagora 04

Областният управител Гергана Микова се срещна днес с децата медалисти от олимпиадите по математика в Тайланд и Фукуока.
„Всички ние сме ви длъжници, защото, макар че сте още толкова малки, вие прославяте името на България по всички краища на света. Аз не само ви пожелавам успехи, убедена съм, че тепърва ще слушаме за вашите постижения. Гордеем се с вас. Много се надявам, че където и да учите по света, един ден ще се върнете в Родината си и ще покорявате върхове“ – каза г-жа Микова. Тя отправи думи на благодарност и към прекрасния и всеотдаен преподавател Любомир Любенов, както и към родителите на математиците.

Гергана Микова връчи Почетния знак на областния управител на „диамантените“ призьори Виктория и Йоан. На медалистите от двете олимпиади тя подари книги.

mathematika 02

mathematika 01

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Най-четеното от последните дни