Живко Тодоров представи програмата си за управление като кандидат за кмет на Стара Загора

Живко Тодоров представи програмата си за управление на община Стара Загора

Кандидатът на партия ГЕРБ за кмет на Стара Загора Живко Тодоров представи програмата си за мандат 2019 – 2023 г. пред свои съмишленици и симпатизанти в спортна зала „Иван Вазов”. Програмата обхваща всички сфери на живота и предлага очакваните от хората възможности за развитие.

„Тази вечер ще ви кажа каква Стара Загора виждаме ние – аз и моят екип, модерна, с  развита инфраструктура, с възможности за правене на бизнес. Град – привлекателен за инвеститори. В същото време – сигурен, такъв в който да отглеждаш дете, да се развиваш, да живееш спокойно. Виждам Стара Загора – отдадена на образование, защото само така младите хора на града ни ще имат перспективи. Виждам богатата култура – опера, музеи, театри, археология и модерни фестивали и празници. Възможности за спорт и добре прекарано свободно време. Какво му трябва на един млад човек – работа, развитие и развлечения в града, в който живее и обича, а за възрастните да има паркове за разходка и отмора, добър градски транспорт и социални услуги”. Така започна представянето на Програмата си за управление, за мандат 2019 –2023 г., кандидатът на ГЕРБ за трети кметски мандат Живко Тодоров. Той представи ключовите си приоритети в общинската спортна зала „Иван Вазов“, в присъствието на всички кандидати за общински съветници и кандидати за кметове на кметства от партията. „Това е златната среда – развиващ се град, динамичен, но непокварен и нямащ проблемите на други големи градове, имащ спокойствие и ред“, категоричен е Тодоров.

„Слушахме какво ли не по време на тази кампания, а и преди това, но това което не чух - нито една цялостна програма за управление за следващите 4, 8 или 12 години. Лесно е да се говори кое как не е трябвало да бъде, да го направим по друг начин, но нито едно конкретно предложение, нито едно цялостно решение. Популизмът е неприемлив, когато говорим за развитие и управление на община“, допълни Живко Тодоров.

Представянето на своята програма за управление, кандидатът за трети мандат започна с подробности около индустриална зона „Загоре“, която остава приоритетна. Той подчерта, че тя се развива с бързи темпове, което е добра предпоставка за инвеститорите. От думите му стана ясно, че ще се продължи работата и по промяна на Общия устройствен план, целяща разширяване регулацията на града и включване на нови територии, включително частни, в които може да се развива бизнес.

Живко Тодоров отбеляза и създаването на Академията за развитие на млади таланти, която да се трансформира в Училище за млади таланти, с профил математика и сектора на информационните технологии. Освен това, като заявка за задържане на младите хора в Стара Загора, кандидатът за кмет акцентира и върху съвместната работа с Тракийския университет и бизнеса. По този начин се цели създаване на нови и перспективни специалности, които ще насърчат и инвестициите. За стимул на инвеститори и предприемачи в района ще бъдат и по-ниските данъчни ставки за тях, както беше и досега. Подобрени ще са и административните услуги.

„Дойдат ли избори, темата с Летище Стара Загора отново идва на дневен ред. Ще бъда откровен и ще кажа, че това е нереалистично. Няма инвеститор, който ще вложи десетки милиони, без да има възвръщаемост. Нашето виждане е това пространство да се използва функционално – индустриална зона, площ за изложения и събития, както и автомобилна писта, която да събира любителите на скоростите. Това се приема добре от бизнеса“, обобщи Живко Тодоров.

В управленската програма влиза и изграждането на нова многофункционална зала в парк „Артилерийски“ с 5000 места, която да отговори на нуждите на голям областен град, какъвто е Стара Загора и стотиците мероприятия, които се провеждат в него. „Изградихме първия и втория етап на новия парк, имаме уверението на премиера, че държавата ще ни помогне и за залата. Предстои да бъде обявен национален конкурс за нея“, съобщи Тодоров. По време на представянето на програмата бяха дадени подробности около новия облик на Станционната градина, Летния театър, Зоопарка, Руския пазар, облагородяването на парк „Бедечка“ и около стадион „Берое“.

Стана ясно, че усилия се насочват към реконструкция на ВиК мрежата на кварталите „Самара – 1“ и „Самара – 2“, както и на уличната мрежа и междублоковите пространства в града.

Живко Тодоров даде категорична заявка, че Стара Загора може да бъде още по-зелен град. Той сподели подробности около своята идея за общоградската инициатива за засаждане на 10 000 дръвчета всяка година, която ще стартира на 9 ноември.„Това ще бъде само началото, а след 4 години ще имаме гора от минимум 40 000 дървета, което ще възстанови загубените площи от големите пожари през 2007 г.”, категоричен бе кандидатът за кмет.

Част от акцентите в екологичната сфера включват още закупуване и монтиране на проблемни места в града на две стационарни станции, които ще измерват нивата на фини прахови частици, както увеличаване на мерките, които ги ограничават като програмата за безплатна подмяна на печките на твърдо гориво с котли на пелети или газ, засягаща около 1000 домакинства.

За подобряване на околната среда, вече се работи и по закупуване на нови електрически автобуси, както и зарядни станции, внедряване на „умно“ паркиране, разширяване на велоалейната мрежа до Тракийския университет и кварталите „Кольо Ганчев“ и „Зора“, споделени велосипеди и други. „Винаги сме мислили дългосрочно в тази посока. И тогава когато бяхме обвинявани, че разваляме договора с частните превозвачи, за да имаме днес модерен и удобен градски транспорт, а и след това когато мислехме за електробуси. Посоката ни е ясна – възможно най-екологичният транспорт“, категоричен е Живко Тодоров.

Залага се още на разработване на общ план за организация на движението в града, нови оптимизирани маршрути на градския транспорт, както и заслони към спирките. Предвижда се и изграждането на паркинги в кварталите. „Еднопосочното движение при малките и тесни улици е без алтернатива. Така е във всички големи и развити градове, това е и оптимално решение за трафик и паркиране“, допълни Тодоров.

Приоритет остава и образованието, категоричен е кандидатът за кмет от ГЕРБ. Ще се наблегне отново на инфраструктурата, като внимание ще бъде обърнато на обновяването и обезопасяването на дворове на ясли, детски градини и училища. Подобрения ще има и за физкултурните им салони.

В частта, засягаща развитието на културата в община Стара Загора, ще се канализират усилия към включване на нови събития в афиша на града, за да бъде привлечена външна публика. Ще бъдат създадени и спомагателни структури като обществени културен и архитектурен съвет, както и подобряване на комуникацията и работата на различните институции, с цел по-добра симбиоза и ефективност. Грижа ще се полага и за сградите и паметниците на културата. За младото поколение ще се формират нови арт зони и места за събития на открито. Ремонт е предвиден и за сградата на Драматичен театър „Гео Милев“, който тази година отбелязва вековен юбилей.

Живко Тодоров акцентира и върху рехабилитацията на спортната инфраструктура в града като сградата на спортна зала „Стара Загора“ (зала ДЗУ), тази на БСФС също. Ще продължи политиката и на изграждане на площадки за масов спорт.

Внимание ще бъде обърнато на социалните дейности като подпомагането на младите семейства – чрез инициативата за подкрепа на образованата раждаемост. Ще продължат своята дейност Кухнята за диабетици и Социален патронаж. Усилия ще бъдат насочени и към изграждане на центрове за деца, лишени от родителска грижа, както и нови общински жилища.

Едно от основните направления – здравеопазване, включва в себе си активна работа по придобиване на сградата на бившия АГ комплекс и превръщането ѝ в модерен общински здравен център, както и подобряване на материалната база в общинските здравни заведения. Тодоров отбеляза и ползите от създаване на общинска програма за профилактика на социално значими заболявания на рискови групи от населението (възрастни хора, деца, лица с хронични заболявания, хора с увреждания и други).

В направление Сигурност влиза разширяването на системата за видеонаблюдение в града и селата, продължаване на политиката за премахване на незаконни постройки в квартал „Лозенец“ и създаване на звена към общините по опазване на обществения ред - завършване на процеса за промяна на законодателството, даващо на кметовете повече права.

„Това не е всичко, което сме заложили да направим в Стара Загора в полза на всички нас. Затова искаме вашата подкрепа, а вие я поискайте от близки, познати и приятели. Нужна ни е подкрепата на целия град. Оцветяването не бива да ни разединява. Който иска Стара Загора да се развива по един правилен начин, с много работа, много енергия и с контрол от страна на гражданите, подкрепете ни с № 43 на 27 октомври” - призова Живко Тодоров.

Живко Тодоров постави и защитата и стабилността на комплекса „Марица-изток“ като приоритетен не само за региона, но и за страната. Той отбеляза, че работи активно по тази ключова тема и вече се провеждат срещи както с българските евродепутати, така и със страни от Европейския съюз, като Полша и Германия, които също са засегнати.

По време на представянето на мандатната си управленска програма, Тодоров поздрави и присъстващите в залата кандидати за общински съветници, както и кметовете на кметства за малките населени места. Той даде ясно да се разбере, че се работи активно по проблемите на селата и осигуряването на повече средства за тях. От думите му стана ясно, че се водят разговори с евродепутати за даване на възможност селата, които са част от градски тип общини, както при Стара Загора, да се възползват от европейската солидарност през следващия програмен период. „Този проблем възникна при управлението на кабинета Орешарски, който писа правилата за европрограмите за селските райони. Добре е днес да питате представителите на БСП за това и когато се правят на загрижени“, припомни Живко Тодоров.

Имаме най-добрата листа с кандидати за общински съветници досега. Никога не сме имали претенции за най-знаещи, а винаги сме се доверявали на сетивата си, обсъждали сме важните неща, чували сме мнението на гражданите. Ще продължим и занапред да коментираме, да се съветваме, защото заедно вървим към развитието на Стара Загора“, категоричен е водачът на листата за общински съветници на ГЕРБ Николай Диков. „В предходния мандат ние бяхме групата, която най-много и детайлно е обсъждала с кмета всяко едно предложение. Това ще продължи. Водещо в нашата работа е било и ще бъде да поставяме проблемите на нашите съграждани, да претегляме и да търсим консенсуса и перспектива“, допълни Диков.

„Тази вечер в залата са хората, които могат и знаят как да направят Стара Загора още по-добър град”, категорично заяви Емил Христов, общински лидер на ГЕРБ за Стара Загора и заместник-председател на Народното събрание.

В препълнената зала „Иван Вазов“ бяха още народните представители Борис Кърчев, Маноил Манев и Радостин Танев, заместник-кметовете през мандат 2015 – 2019 на община Стара Загора, представители на различни местни и държавни институции и стотици симпатизанти.

Zhivko Todorov Programa mandat 2019 2023 03

Живко Тодоров представи програмата си за управление като кандидат за кмет на Стара Загора

 

Programa mandat 2019 2023 01

Живко Тодоров: Благодаря ви за доверието!

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

 

На подобна тема