Община Стара Загора сред финалистите на Balkan Awards of Tourism Industry 2020

Община Стара Загора е сред финалистите за спечелването на златна статуетка в категория „Голяма община с принос в туризма“ от шестото издание на престижните туристически награди Balkan Awards of Tourism Industry 2020. Церемонията по връчването на златните статуетки на победителите от шестото издание на Балканските туристически оскари 2020 ще се състои на 21 декември 2020 г. в София.

Със своята история на 8000 години Стара Загора е един от най-старите градове в Европа. Това е и един от най-големите градове на България – икономически, търговски, образователен и културен център, дестинация с хилядолетно културно-историческо наследство. Археологически паметници от различни епохи и музейните експозиции представят древната история на града.

stara zagora

Ключови обекти в туристическото предлагане на Стара Загора са: Музей „Неолитни жилища“, които съхраняват останките на най-добре запазените в Европа жилища от епохата на ранния неолит (VI хил. пр. Хр.); Археологически резерват „Августа Траяна – Верея“ – на територията му могат да се видят форумния площад с амфитеатър, главната антична улица (decumanus maximus), западната градска порта, крепостните стени, впечатляващи образци от мозаичната школа на античния град Августа Траяна; Архитектурен комплекс „Музей на религиите“ – в интериора му по оригинален начин са показани останките на култови обекти от различни исторически епохи, а вътрешните стенописи са художествен паметник на културата; Регионален исторически музей – експозицията му проследява историята на региона от VI хил. пр. Хр. до възстановяването на града след Руско-турската война от 1877-78 г., модерната му сграда е с форма, наподобяваща пясъчен часовник и е строена специално, за да бъде музей.

С поетичната слава на града са свързани домът на поета Гео Милев, превърнат в музей в средата на миналия век и музей „Литературна Стара Загора“, чиято експозиция представя живота и творчеството на известни старозагорски поети и писатели след края на XIX в.

Стара Загора е популярна като града на липите и правите улици. Необичайната за селищата на България планировка се дължи на модерния градоустройствен план, създаден за възстановяването на разрушения и опожарен през Руско-турската война (1877-78) град. Културният живот, възможностите за развлечения, свързани с градската среда, както и рекреационните ресурси на националния балнеокурорт Старозагорски минерални бани, допълват възможностите за туризъм в региона.

Част от туристическото предлагане на града са събитията от културния календар като: Фестивалът на маскарадните игри през месец март; Международният филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ и „Джаз форум Стара Загора“ през юни; Национален тракийския събор „Богородична стъпка“ в курорта Старозагорски бани през август; „Бирфест Стара Загора“ и Фестивалът на виното и културното наследство „Августиада“ през септември; „Нощ на изкуствата“ в последния петък на септември – събитие в което музеите, галериите, театрите и други културни пространства са отворени до късно през нощта със специална програма за своите посетители; Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“, който се провежда на всеки две години също през месец септември, Фестивалът на оперното и балетно изкуство, който започва през месец ноември и продължава до първата половина на декември, празниците, организирани от читалищата в града и селата, свързани с народните традиции и мн. др. Сцена на събития от културния календар са и някои от археологическите обекти в града. На Античния форум през месец юли се провеждат „Летни музикални вечери“ на Държавна опера – Стара Загора, откритата сцена на „Джаз форум Стара Загора“ е разположена на античната улица във форумния комплекс, там се провежда и Фестивалът на виното и културното наследство „Августиада“, Лапидариумът на Регионалния исторически музей е домакин на театралните вечери на Драматичен театър „Гео Милев“ – „Театър под звездите“ и на други събития.

Интерес предизвиква и спортният календар на града. Ежегодно спортните мероприятия, които се провеждат, привличат много участници и посетители. Такива са: Маратон Стара Загора – през април, Турнир по карате „Купа Верея“ през май, Автомобилно състезание по затворен маршрут „Писта Стара Загора“ през септември, Парад на ретро автомобили през октомври, Балканиада и международен турнир по бридж през октомври, международни турнири по художествена гимнастика и по джудо, турнири по борба и бойни спортове, по плуване, тенис на корт, бадминтон, състезания по планинско колоездене, футболни турнири и др.

Всяка година през месец май в Стара Загора се провежда Международното специализирано изложение БАТА АГРО – най-големият форум в България за представяне на земеделска техника и всичко за селското стопанство. Изложението се организира от 2010 г. и през годините печели доверието на хиляди земеделски производители.

В Стара Загора може да се посети единственият в страната Музей на бирата „Светът на Загорка“, който се намира в пивоварна „Загорка“. В него посетителите се запознават с историята на пивоварната, могат да видят самия процес на производство и да опитат пивото в залата за дегустации.

Най-големият парк на Стара Загора – „Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото) е предпочитано място за отдих на открито. Създаден е по инициатива на Митрополит Методий Кусев в последните години на XIX в. Паркът е разположен по южните склонове на Сърнена Средна гора. Част от него е обявена за паметник на парковото и градинско изкуство с национална значение. На територията на парка са изградени спортни и детски площадки, зоопарк, въжен парк, зала на смеха, демонстрационен комплекс „Аул БагаТур“ – наподобяващ прабългарско временно укрепление с експозиционна част и тематични кътове. Други места за отдих в паркова среда са парк „Бедечка“ с езерото „Загорка“, най-новият парк на града „Артилерийски“, създаден на мястото на бившите артилерийски казарми, градските градини. Изградена е мрежа от велоалеи. Предпочитано място за разходка е и пешеходната зона на града, особено след нейното обновяване през 2019 г. и обособяването на арт пространства – сцени за събития на открито.

Музейните обекти и културните институти в града са с осигурен достъп за хора в неравностойно положение.

Местата за настаняване в Стара Загора са с категория от 1 до 5 звезди, а в балнеокурорта Старозагорски бани от 1 до 4 звезди. Хотелите от по-висок клас разполагат с конферентни зали, спа и уелнес центрове и предлагат отлични условия за провеждане на делови и бизнес събития.

Пълна информация за Стара Загора като туристическа дестинация предоставя Общинския туристически информационен център.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg