4 филма от Международния фестивал за документално кино „Мастер оф Арт“ в Стара Загора

Международният филмов фестивал за документално кино за изкуство MASTER OF ART включва в конкурсната си програма филми за архитектура, дизайн и мода, изкуство и власт, изобразително изкуство, литература, музика и танц, съвременно изкуство, театър и кино, фотография.
„Мисията на филмовия фестивал „Мастер оф Арт“ е да се превърне в алтернативна платформа на масовата култура.

master of art

Също и да създаде възможности и да спомогне за диалога и сътрудничеството между творците. Фестивалът е най-големият в Източна Европа форум за млади документалисти, изкушени да разказват вдъхновяващи истории за изкуството“ – казва Найо Тицин, директор на фестивала.

Събитието се случва за седма поредна година и пролетното му издание ще се проведе в София, Варна, Пловдив, Стара Загора и Русе.

Книжарница в Куфар, в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески“, е домакин за Стара Загора. Тук ще бъдат излъчени 4 филма в периода от 4-ти до 7-и април 2022 г.

  • 4.04.2022 (понеделник) 18:00 – „УФИЦИ ОТВЪТРЕ“ (Германия, 2021 - 96 мин., реж. Корина Белц и Енрике Санчес Ланш

Отвъд залите на един от най-старите музеи в света – галерия „Уфици“, построена през 1561 г. – всяко занимание се превръща в ритуал. Срещаме се с изпълнения със страст персонал, ръководен от германския директор Айке Шмид, неговите асистенти, архитекти, уредници и портиери.

  • 5.04.2022 (вторник) 18:00 - „ВОЕВ – филмът“ (България, 2021 - 90 мин., реж. Биляна Кирилова

Филмът разказва за живота и творчеството на Димитър Воев – музикант, поет, творец, един от най-емблематичните представители на неформалната, културна вълна в България, от края на 80-те и началото на 90-те години. Роден през 1965 година в столицата на България, Воев твори по време на тоталитарния, социалистически режим и зараждащия се преход – период, белязан от неизбежната цензура и догми в културата и изкуството.

  • 6.04.2022 /сряда/ 18:00 – „ДЖАК Б. ЙЕИТС: ЧОВЕКЪТ, КОЙТО НАРИСУВА ИРЛАНДИЯ“ (Ирландия, 2021 - 50 мин.)

История, която никога не е била разказвана на екрана за визионера, загадка художника Джак Б. Йеитс (брат на безсмъртния поет Уилям). Ирландския писател Колм Тойбин, предприема разкриващо и философско изследване – емоционално разказано от Пиърс Броснан.

  • 7.04.2022 (четвъртък) 18:00 – „КЪРТ ВОНЕГЪТ – НЕПОДВЛАСТЕН НА ВРЕМЕТО“ (САЩ, 2021 - 127 мин., реж. Робърт Уейд и Дон Аргот)

Филмът е както отдаване на почит към великия писател, така и вещо въведение в неговия свят за непосветените. Този пръв по рода си документален филм за Вонегът представя детайлен поглед към корените и творческото развитие на писателя. Представени са детството му в Индианаполис, преживяванията му като военнопленник във Втората Световна война, бракът му, семейството и развода, ранната му кариера като автор на реклами за „Дженерал Електрик“ и продавам на автомобили, както и дългите му години на опитващ се да пробие автор, преди славата да го влъхлети с публикуването на „Кланица 5“ през 1969 г.

Входът е с билети с цена 7 лева и 5 лева за ученици и пенсионери. Билетите ще бъдат в продажба един час преди всяка прожекция, съобщават организаторите.

master 01

voev

yeats

Kurt Vonegut

www.infoz.bg  www.infoz.bg

 

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24