Телешкият стек от качествено месо се приготвя за 4 минути

Телешкият, а също и говеждият стек, трябва да бъдат крехки, сочни и ароматни. За да се постигне желаният резултат на първо място е необходимо истинско месо с високи качества. Това обясни Христо Джунджуров – собственик на фирма "ВиВенда". Той проведе Майсторски клас в ресторант "Форум" в Стара Загора, организиран от Шефс клуб (Chef's Club) и предназначен за членовете на клуба.

Фирмата е производител на висококачествени продукти от месо, които се предлагат в ресторанти в цялата страна, както и в съседни държави.

Телешкото месо и говеждото месо са различни видове, а разликата е в това дали са добити от животно, което е на възраст до 12 месеца или повече. След 12 месеца месото се определя като говеждо. Това е ексклузивен продукт, който е високо ценен по цял свят. Същевременно е и скъп, защото животните са от селектирани породи, обясни Христо Джунджуров.

Истинското и качествено говеждо месо е съвкупност от няколко фактора: породата и генетиката на животното, начинът на отглеждане и хранене, производството и предлагането на това месо от фирми като нашата и разбира се - кулинарната обработка в ресторантите. Тез 4 или 5 фактора са с еднаква тежест и целият комплекс от тях трябва да е изпълнен, за да имаме качествено, крехко и сочно говеждо и телешко месо, каза още Христо Джунджуров.

Телешкото и говеждото месо са високо ценени в цял свят, но не намират подобаващо място в менюто на българина. Причините затова са няколко. Нямаме трайни традиции в консумацията на говеждо месо, поради факта, че в България стопанствата са много разпокъсани и малки. Голяма част от месодайните породи изчезнаха в последните години. Няма хубава селекция на животни в страната, няма правилен начин на хранене, коментира собственикът на "ВиВенда".

Според неговите наблюдения през последните години се има тенденция на увеличаване консумацията на говеждо месо, но за да стане тя трайна продуктът трябва наистина да е качествен, крехък и сочен, а не да е непосилно за приготвяне от домакините.

Основната тънкост при приготвянето на говеждо и телешко месо е неговото качество, което има и своята цена - от 60 до над 100 лева за килограм. Продуктите на фирма "ВиВенда" бяха приготвени за невероятно кратко време в барбекю, наречено Голямото зелено яйце.

Това са първокачествени стекове. Нито им трябва мариноване, нито накисване. Те се приготвят на скара точно за 4 минути и са много крехки и сочни. Много важно за приготвянето на телешкото и говеждото месо е степента на изпичане на месото. Ние обичаме да ядем по-препечени меса, но това не е най-доброто. По-ниската температурна обработка е по-подходяща за телешкото и говеждото месо, защото става по-крехко и по-сочно, но трябва да бъдем внимателни, защото при по-ниска температурна обработка има опасност да не се убият всички бактерии, съветва Христо Джунджуров.

Той заяви, че за да се приготви отличен телешки или говежди стек готвачите трябва да имат задълбочени познания за месото - за отглеждането на животното, различните възрасти и породи и начините на хранене.

Готвачите трябва здраво да работят, за да повишават потребителската култура и да дават на хората вкусна, питателна и здравословна храна, добави Христо Джунджуров.

След теоретичната част от майсторския клас, членовете на Шефс клуб приготвиха кулинарни специалитети от най-елитни видове говеждо и телешко месо.

chefs club vivenda hristo djundjurov teleshko govezhdo meso

infoz autor Венета Асенова, www.infoz.bg

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...

На подобна тема