Извънредно заседание на Националния стачен комитет на КТ "Подкрепа" ще се проведе в "Мини Марица-изток" ЕАД

Заради усложнената ситуация в енергийния сектор, КТ "Подкрепа" свииква извънредно заседание на Националния стачен комитет към синдиката. На него ще бъдат обсъдени и проблемите в "Мини Марица-изток".

Заседанието ще се проведе на 9 ноември 2015 г. от 13:00 часа в Раднево, в сградата на най-голямото държавно въгледобивно дружество.

В него ще участва и Националния стачен комитет на Миньорска федерация към КТ „Подкрепа”. След заседанието ще бъдат обявени взетите решения, както и протестните действия, които ще бъдат предприети.

Заседанието на Националния стачен комитет на КТ "Подкрепа" се провежда ден след като правителството отстъпи пред исканията на служителите в Министерството на вътрешните работи и в сектор "Сигурност", като оттегли намерението си за промени в републиканския бюджет за 2016 г., които засягат заплащането и социалните придобивки на работещите в сектора. Този факт може да даде допълнителна увереност и твърдост и от страна на миньорските синдикати.

Приликите между двата сектора обаче не са много. Въгледобивът, който е концентриран в региона на Стара Загора, е част от сектора на енергетиката, в който се получават едни от най-високите трудови възнаграждения, но и в който е натрупана огромна междуфирмена задлъжнялост, от която са засегнати и най-големите държавни предприятия в България, и дружества, които са най-големите инвеститори в страната. Не е ясно как проблемът може да се реши с пазарни механизми, като заедно с това липсва и адекватна политическа инициатива.

bager mini maritza iztok rudnik

infoz autor www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24