Извънредно заседание на Националния стачен комитет на КТ "Подкрепа" ще се проведе в "Мини Марица-изток" ЕАД

Заради усложнената ситуация в енергийния сектор, КТ "Подкрепа" свииква извънредно заседание на Националния стачен комитет към синдиката. На него ще бъдат обсъдени и проблемите в "Мини Марица-изток".

Заседанието ще се проведе на 9 ноември 2015 г. от 13:00 часа в Раднево, в сградата на най-голямото държавно въгледобивно дружество.

В него ще участва и Националния стачен комитет на Миньорска федерация към КТ „Подкрепа”. След заседанието ще бъдат обявени взетите решения, както и протестните действия, които ще бъдат предприети.

Заседанието на Националния стачен комитет на КТ "Подкрепа" се провежда ден след като правителството отстъпи пред исканията на служителите в Министерството на вътрешните работи и в сектор "Сигурност", като оттегли намерението си за промени в републиканския бюджет за 2016 г., които засягат заплащането и социалните придобивки на работещите в сектора. Този факт може да даде допълнителна увереност и твърдост и от страна на миньорските синдикати.

Приликите между двата сектора обаче не са много. Въгледобивът, който е концентриран в региона на Стара Загора, е част от сектора на енергетиката, в който се получават едни от най-високите трудови възнаграждения, но и в който е натрупана огромна междуфирмена задлъжнялост, от която са засегнати и най-големите държавни предприятия в България, и дружества, които са най-големите инвеститори в страната. Не е ясно как проблемът може да се реши с пазарни механизми, като заедно с това липсва и адекватна политическа инициатива.

bager mini maritza iztok rudnik

infoz autor www.infoz.bgПеперуда, кацнала на рамото
Премиера на 28 септември, 18 часа, кино "Одеон", София

barcelona stoichkov stara zagora
stara zagora eu grad sport
Мини Марица-изток ЕАД