Археологическият музей Марица-изток участва в изложба във Виена

Археологическият музей “Марица-изток” участва в изложба във Виена

Сребърни и златни накити, открити при спасителни археологически разкопки, финансирани от „Мини Марица-изток” ЕАД, ще участват в международна изложба в Kunst-Historisches Museum – Виена от 6 март до 25 юни.

Изложбата е посветена на металите и ресурсите през бронзовата епоха в източните части на Балканския полуостров. Българското участие се организира от Националния археологически институт с музей при БАН.  Археологическият музей “Марица-изток” ще участва заедно с други български музеи в експозицията.

През 1960 г. с началото на  минните дейности  започват първите спасителни разкопки на територията на енергийния комплекс „Марица-изток“. Десетилетия наред „Мини Марица-изток” ЕАД дава своя принос за съхраняването на паметта за отминали хилядолетия. Изземването на въглищата започва едва когато през терените са минали археолозите и са събрали артефактите, останали от древни времена. Артефактите от тези спасителни археологически експедиции, сред които има и уникални находки, са обработени и експонирани в Археологически музей „Марица-изток” в Раднево.

artefaktПрез своето 25-годишна история Археологическият музей “Марица-изток” развива интензивна дейност. Проведени са 8 научни конференции, 40 изложби, регистрирани са над 350 паметници на културата, в това число надгробни могили, некрополи, открити селища и селищни могили, ямни комплекси, крепости, базилики. Проучени са над 70 археологически обекта. Фондът на музея разполага с предмети от обекти в землищата на градовете Гълъбово и  Раднево и на селата Медникарово, Искрица, Полски градец, Мъдрец, Главан, Знаменосец, Староселец, Ковачево, Гледачево, Овчарци, Помощник, Сърнево, представящи развитието на района от 6 хилядолетие пр. Хр.

През 2016 г. „Мини Марица-изток“ финансира с 265 000 лева извършването на  спасителни разкопки пред фронта на минните дейности в рудниците "Трояново 1" и "Трояново-север". Проучени са  надгробни могили в близост до селата Трояново и Полски Градец и два многослойни обекта, разположени в землищата на Полски Градец и Овчарци. Сред находките е златна висулка от накит и фрагмент от оръдия на труда от обсидиан. Това е минерал, който е много по-твърд от кремъка и е рядко срещан в  региона.

Корпоративната социална отговорност на „Мини Марица-изток” ЕАД е обвързана с ценностите за устойчиво развитие. Дружеството се стреми да подобри стандартите за работа, за социално развитие, за опазване на околната среда, както и за подобряване на стандарта на живот. „Мини Марица-изток” ЕАД  се отнася с отговорност към обществото и институциите не само на територията на областите, на които е разположено Източномаришкото находище, но и към национални каузи, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24