От КТ Подкрепа искат създаване на Национален енергиен съвет в защита на българската енергетика

От КТ Подкрепа искат създаване на Национален енергиен съвет в защита на българската енергетика

Българските ТЕЦ-ове, които работят на лигнитни въглища, са поставени в трудна ситуация, заради високите изисквания за изхвърляне на вредни газове в атмосферата, залегнали в гласувания на 28 април 2017 г. Референтен документ на Европейската комисия.

Те трябва да започнат да се изпълняват от 2021 г., но са непостижими за страната ни. Ако комплексът спре да работи, на улицата ще останат 120 000 души на първия етап. Това заяви при посещението си в "Мини Марица-изток" президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов. Той е категоричен, че в оставащите 70 дни трябва да се внесе възражение пред Европейския съвет относно рестриктивния документ и да се формира държавна позиция.

От синдиката предлагат създаване на Национален енергиен съвет, който да бъде председателстван от ресорния вицепремиер Томислав Дончев. В него да влязат министърът на околната среда, министърът на енергетиката, представителните работодателски организации, които участват в системата на енергетиката, за да се разработи дългогодишна стратегия.

От КТ Подкрепа са категорични, че трябва да се работи за ограничаването на замърсяването на околната среда, но да се намери балансът между цена на енергията и сигурност на енергийната система.

"Изискванията на Европейската комисия са технически непостижими и нека тда се отнасят за централите, които в бъдеще ще се изграждат. А тези, които в момента съществуват, да бъдат освободени от тези изисквания и да продължат да работят при определени условия" - каза Димитър Манолов. Той добави, че вариантът дерогация е последният акт на отчаяние, а не решение.

на КТ Подкрепа коментира още, че изкупната цена на въглищата, добивани в "Мини Марица-изток" е под себестойността си и синдикатът е готов чрез всички възможни средства да търси решение на този въпрос.

Димитър Манолов, лидер на КТ "Подкрепа": Ако Комплекс "Марица изток" спре работа, 120 хиляди души остават без работа

 

Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg