Студенти и ученици се запознаха с кариерните възможности в айти сектора

Студенти и ученици се запознаха с кариерните възможности в айти сектора

При висок интерес от страна на студенти от Тракийски университет и ученици от средните училища в Стара Загора премина първото гостуване и представяне на едни от най-големите български и международни компании в сферата на изнесените бизнес услуги и технологии. Изпълнителни директори и специалисти „Човешки ресурси“ представиха възможностите за развитието на индустрията на знанието и добрите възможности за кариерно развитие в сектора.

DSC 7016

Събитието беше организирано съвместно с Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии (АИБЕСТ), Община Стара Загора и Тракийски университет.

Гостуването на роудшоуто на асоциацията в Стара Загора е продължение на започналия диалог между бизнеса и местната администрация за създаването на подходящи бизнес условия за развитието на сектора, регионалната експанзия и привличането на нови инвестиции в „индустрията на знанието“, съобщиха от пресцентъра на Тракийския университет.

Преди началото, в 14:00 часа, гостите от фирмите Telus, Sutherland, Pontica Solutions, HP, Experian, Scale Focus, Proxiad, KBC, Ingram Micro, Cargotec, Alorica и A Data Pro се срещнаха с ректора на Университета доц. д-р Добри Ярков, който посочи една от главните цели пред образованието – дигитализацията. Той покани представителите на сектора активно да канят студенти от различни специалности, да се включат в обучението, да подкрепят образователния процес.

Тракийският университет се стреми към поетапното въвеждане на все повече специалности в сферата на информационните технологии, които да отговарят на нуждите на бизнеса, администрацията и айти индустрията в региона и страната. Понастоящем се предлагат общо 10 програми в тази сфера, от които 4 бакалавърски програми („Педагогика на обучението по информационни технологии“, „Информационни технологии в икономиката и управлението“, „Софтуерно инженерство“ и „Информационни технологии“), 4 магистърски програми („Бизнес информациони технологии“, „Информационни и комуникационни технологии в бизнеса и публичната администрация“, „Информационни и комуникационни технологии в образованието“ и „Мултимедийни и компютърни системи и услуги“), както и 2 специалности, които с възможност за обучение след средно и висше образование („Автоматика и компютърни системи“ и „Компютърни системи и комуникации“).

След края на презентациите от страна на айти компаниите студентите и учениците имаха възможност участват в интерактивна игра, да задават въпроси и да дискутират в неформална среда с работодатели своето бъдещо кариерно развитие.

DSC 7044 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема