(Отложен) Третият фолклорен фестивал „Приятелю, ела и виж, хора̀ се вият из Мъглиж“

Провеждането на фестивала е отложено от организаторите.

Третият фолклорен фестивал на любителските клубове по танци “Приятелю, ела и виж, хора̀ се вият из Мъглиж“ ще се проведе на 15 септември 2018 г.

kulturno nasledstvoФестивалът се провежда под патронажа на кмета Господин Господинов, на открита сцена на площад „Трети март“. През 2018 година фестивалът е одобрен от Министерство на културата за включване в Националния календар на Европейската година на културното наследство, за което носи и съответното лого.

Организатор: НЧ „Пробуда – 1869“ гр. Мъглиж

Място на провеждане:

Град Мъглиж – град в Южна България. Намира се в Казанлъшката котловина, в подножието на Стара Планина, между Стара Загора и Казанлък.

Цели:

 • представяне на красотата, богатството и уникалността на българския танцов фолклор
 • популяризиране, запазване и развитие на българското танцово фолклорно изкуство
 • популяризира дейността на клубовете за народни танци.

Участниците във фестивала имат възможност да покажат своите танцови умения, да намерят приятели от различни танцови клубове, да се потопят в магията, наречена български фолклор. Нашият град е мястото, където различните клубове могат да се съберат в приятелска атмосфера, да представят своите любими хора, да научат нови и да покажат на гражданите и гостите на града това, което ги прави оригинални и неповторими.

festival folkРегламент за участие:

1. Кандидатите във фестивала заявяват своето участие чрез специална регистрационна форма, в която отбелязват програмата си, както и броя на участниците. Задължително е посочването на лице за контакт и телефон за обратна връзка. Заявката може да бъде изпратена и по електронен път.

2. Право на участие имат всички клубове и формации от страната, изучаващи български народни хора. Ограничения във възрастта няма. Условието е участниците да не са професионалисти.

3. Програмата включва два модула за участие:

 • Представяне на три волни хора с максимална продължителност до 15 минути.
 • Надиграване по двойки за голямата награда на кмета на Община Мъглиж (няма задължителен характер).

Всеки клуб определя двама представители за участие в надиграването по двойки на ръченица от Тракийска, Добруджанска, Северняшка и Шопска област. Участието е по желание. Победителите се определят от професионално жури. Двойката победител получава парична награда, специален плакет и грамота.

4. Не се изисква танцьорите да са облечени във фолклорни костюми (облеклото е по преценка на ръководителите на групи).

5. Всеки клуб получава грамота и плакет за участие.

6. На всички участници се осигуряват подкрепителни напитки и сувенири, съгласно предоставената бройка по заявка за участие.

7. Редът за представяне на групите и индивидуалните изпълнители се определя от последователността на получаване на заявките.

8. Участниците заплащат такса за участие в размер на 15 лв. на клуб , която се внася в деня на фестивала, по време на регистрацията.

maglizhМероприятия, съпътстващи фолклорната програма:

 • Създаване на „Фолклорна градина“. Всеки клуб, който участва във фестивала, ще засади вечнозелен храст, осигурен от организаторите, който ще носи името на съответната формация. Клубове, които вече имат засаден храст, го обгрижват и връзват собственоръчно изработен талисман.
 • Малък панаир на занаятите – щандове с продукция на мъглижки майстори.

Допълнителни разпоредби:

 • Транспортните разходи са за сметка на участниците.
 • Организаторите си запазват правото на промени на статута за следващите издания на фестивала.
 • Организаторите си запазват правото за фотографиране, филмиране и записване на изпълненията на участниците, с цел създаване на архив и реклама на фестивала, без да плащат права и обезщетения.
 • След обобщаването на заявките, организаторите изготвят програма на фестивала и уведомяват колективите.
 • Вечерта се организира галавечеря за участниците.

ТРЕТИ ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ НА ЛЮБИТЕЛСКИТЕ КЛУБОВЕ ЗА ТАНЦИ – МЪГЛИЖ 2018 СЕ ПРОВЕЖДА ПОД ПАТРОНАЖА НА КМЕТА НА ОБЩИНА МЪГЛИЖ.

За контакт: гр. Мъглиж – 6180, общ. Мъглиж, обл. Стара Загора, пл. “3-ти март“ 32,
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Лицe за контакти: Ваня Желязкова – GSM: 0895617561.

festival

Светът

Броят на жертвите от разрушителното земетресение в Турция в петък достигна до 36, а над 1600 са ранените. Земетресението с магнитуд от 6,8 по скалата на Рихтер беше последвано от над 700 вторични труса с магнитуд от над 4. Земетресението разлюля провинция Елязъг, намираща се на около 550 км източно от столицата Анкара.

* * *
По данни на китайските власти с новия вирус са се заразили 2051 човека и 56 са починали. В китайския град Ухан ще започне строеж на втора болница за лечение на пациенти с новия коронавирус. Болницата ще разполага с 1300 легла и по план до 2 седмици трябва да е завършена. Строителството на първата болница, предназначена за пациенти с новото заболяване, е в ход и се очаква да приключи до 3 февруари

* * *
Властите в Китай обявиха, че разширяват обхвата на мерките за ограничаване на разпространението на новия вирус. Забранени са всички екскурзии вътре и извън страната. През миналата седмица към 13-те града, които вече са под карантина в провинцията, са добавени още 5. От света са изолирани около 56 милиона души. Мерките включват прекъсване на транспортните връзки до и от тези градове. Никой не може да напуска град Ухан и другите градове под карантина. Летища и гари са затворени и се охраняват от военни. Общественият транспорт (метро и автобуси) също не работи. Излизането на открито изисква задължително носене на предпазни маски

* * *
Британската кралица Елизабет Втора одобри законопроекта за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз. Това беше последната официална стъпка и с нея законопроектът да стане действащ закон, а чрез него се определя Брекзит на 31 януари

новини в сайта RSS емисия facebooktwitteryoutube

 

youtube subscribe ilko gruev