(Отложен) Третият фолклорен фестивал „Приятелю, ела и виж, хора̀ се вият из Мъглиж“

Провеждането на фестивала е отложено от организаторите.

Третият фолклорен фестивал на любителските клубове по танци “Приятелю, ела и виж, хора̀ се вият из Мъглиж“ ще се проведе на 15 септември 2018 г.

kulturno nasledstvoФестивалът се провежда под патронажа на кмета Господин Господинов, на открита сцена на площад „Трети март“. През 2018 година фестивалът е одобрен от Министерство на културата за включване в Националния календар на Европейската година на културното наследство, за което носи и съответното лого.

Организатор: НЧ „Пробуда – 1869“ гр. Мъглиж

Място на провеждане:

Град Мъглиж – град в Южна България. Намира се в Казанлъшката котловина, в подножието на Стара Планина, между Стара Загора и Казанлък.

Цели:

 • представяне на красотата, богатството и уникалността на българския танцов фолклор
 • популяризиране, запазване и развитие на българското танцово фолклорно изкуство
 • популяризира дейността на клубовете за народни танци.

Участниците във фестивала имат възможност да покажат своите танцови умения, да намерят приятели от различни танцови клубове, да се потопят в магията, наречена български фолклор. Нашият град е мястото, където различните клубове могат да се съберат в приятелска атмосфера, да представят своите любими хора, да научат нови и да покажат на гражданите и гостите на града това, което ги прави оригинални и неповторими.

festival folkРегламент за участие:

1. Кандидатите във фестивала заявяват своето участие чрез специална регистрационна форма, в която отбелязват програмата си, както и броя на участниците. Задължително е посочването на лице за контакт и телефон за обратна връзка. Заявката може да бъде изпратена и по електронен път.

2. Право на участие имат всички клубове и формации от страната, изучаващи български народни хора. Ограничения във възрастта няма. Условието е участниците да не са професионалисти.

3. Програмата включва два модула за участие:

 • Представяне на три волни хора с максимална продължителност до 15 минути.
 • Надиграване по двойки за голямата награда на кмета на Община Мъглиж (няма задължителен характер).

Всеки клуб определя двама представители за участие в надиграването по двойки на ръченица от Тракийска, Добруджанска, Северняшка и Шопска област. Участието е по желание. Победителите се определят от професионално жури. Двойката победител получава парична награда, специален плакет и грамота.

4. Не се изисква танцьорите да са облечени във фолклорни костюми (облеклото е по преценка на ръководителите на групи).

5. Всеки клуб получава грамота и плакет за участие.

6. На всички участници се осигуряват подкрепителни напитки и сувенири, съгласно предоставената бройка по заявка за участие.

7. Редът за представяне на групите и индивидуалните изпълнители се определя от последователността на получаване на заявките.

8. Участниците заплащат такса за участие в размер на 15 лв. на клуб , която се внася в деня на фестивала, по време на регистрацията.

maglizhМероприятия, съпътстващи фолклорната програма:

 • Създаване на „Фолклорна градина“. Всеки клуб, който участва във фестивала, ще засади вечнозелен храст, осигурен от организаторите, който ще носи името на съответната формация. Клубове, които вече имат засаден храст, го обгрижват и връзват собственоръчно изработен талисман.
 • Малък панаир на занаятите – щандове с продукция на мъглижки майстори.

Допълнителни разпоредби:

 • Транспортните разходи са за сметка на участниците.
 • Организаторите си запазват правото на промени на статута за следващите издания на фестивала.
 • Организаторите си запазват правото за фотографиране, филмиране и записване на изпълненията на участниците, с цел създаване на архив и реклама на фестивала, без да плащат права и обезщетения.
 • След обобщаването на заявките, организаторите изготвят програма на фестивала и уведомяват колективите.
 • Вечерта се организира галавечеря за участниците.

ТРЕТИ ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ НА ЛЮБИТЕЛСКИТЕ КЛУБОВЕ ЗА ТАНЦИ – МЪГЛИЖ 2018 СЕ ПРОВЕЖДА ПОД ПАТРОНАЖА НА КМЕТА НА ОБЩИНА МЪГЛИЖ.

За контакт: гр. Мъглиж – 6180, общ. Мъглиж, обл. Стара Загора, пл. “3-ти март“ 32,
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Лицe за контакти: Ваня Желязкова – GSM: 0895617561.

festival

Светът

Президентът на САЩ Доналд Тръмп произнесе страстна реч по случай Деня на независимостта, 4 юли, в подножието на прочутия монумент, изваян в скалите с образите на четирима американски президенти в Маунт Ръшмор, щата Южна Дакота. Говорейки за оскверняването на паметниците на видни исторически личности, Тръмп каза, че „поддръжници на нов крайно ляв фашизъм“ в САЩ искат да унищожат историята на страната. Според него онези, които се опитват да събарят паметници, са вандали и тяхната цел е да разрушат Америка. „Не се съмнявайте, че тази културна революция от ляв тип има за цел да погуби американската революция“, подчерта Тръмп

* * *
Авиокомпания „Ер Франс“ и регионалното й подразделение Оп (Hop) обявиха, че съкращават 7500 работни места заради негативните последици от коронавирусната пандемия за въздушните превози. Прогнозите са, че авиокомпаниите по целия свят ще претърпят през 2020 г. загуби в размер на 84 милиарда долара, като приходите им ще намалеят наполовина

* * *
Радарни данни от лунни кратери разкриха, че лунната кора е по-богата на метали като желязо и титан от земната. Това поражда съмнения относно най-разпространената теория за образуването на Луната - след удар на планета колкото Марс в ранната Земя

* * *
Президентът на Франция Еманюел Макрон назначи 55-годишният Жан Кастекс за министър-председател на мястото на Едуар Филип и му възложи да състави ново правителство

* * *
Официално е поставено началото на строителството на големия инвестиционен проект „Елиникон“ на мястото на бившото летище на Атина в южната част на гръцката столица. Lamda Development е инвеститор в проекта и планира да превърне крайбрежния терен в комплекс от луксозни жилища, хотели, яхтено пристанище и казино на обща стойност от около 8 млрд. евро. За завършването на проекта може да са необходими до 10 години

новини в сайта RSS емисия facebooktwitteryoutube

 

youtube subscribe ilko gruev

Най-четеното от последните дни