Умни светофари ще регулират трафика в Стара Загора

„Умни” светофари ще регулират трафика в Стара Загора

На 37 кръстовища в Стара Загора ще бъдат монтирани „умни” светофари. Това ще стане след изпълнението на проект на стойност близо 4 млн. лева без ДДС, който е финансиран по оперативна програма Региони в растеж 2014 - 2020.

Договорът с консорциума „Ем Тран Сис“ - София за изграждане на Системата за управление на градския транспорт на Стара Загора ще бъде подписан от кмета Живко Тодоров.

Проектът включва въвеждане на видеонаблюдение на 37 кръстовища в града, подмяна на светофарни уредби, видеонаблюдение в 14 тролея, внедряване на система за управление и контрол на трафика с модерна технология, трафик детектори, светофарни дисплеи и устройства, система за предоставяне на приоритет на автобусите, обслужващи градския транспорт. Проектът трябва да бъде реализиран за 22 месеца, съобщи Илиян Вълчев – представител на консорциума.

В Община Стара Загора беше подписан и договор между Общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози“ и „Телелинк Бизнес Сървисис“ ЕАД - София. Той е за изпълнението на проекта за въвеждане на автоматизирана система за таксуване в градския транспорт, който е на стойност 3,437 млн. лева без ДДС и се финансира от оперативна програма Региони в растеж.

Във всеки тролей и автобус на градския транспорт ще има устройства за таксуване и валидиране на предварително закупени билети и електронни карти. На 10 места в Стара Загора ще бъдат монтирани билетни машини, ще бъдат създадени и три центъра за издаване на електронни абонаментни карти.

Този проект е много важен, защото ще подобри качеството на обслужването на гражданите и е стъпка към изграждане на „умен град”, каза Стефан Малиновски от „Телелинк Бизнес Сървисис“ ЕАД – София. Проектът ще бъде изпълнен в рамките на 30 месеца.

По оперативна програма „Региони в растеж” ще бъдат реализирани още два проекта:

Реконструкция на надлез над жп линия и бул. „Славянски“, на бул. „Св. Патриарх Евтимий“ и разширяване на габарита на пътното платно, както и рехабилитация на ремонтното хале на тролейбусно депо.

Венета Асенова | www.infoz.bg

Теми:

На подобна тема