Живко Тодоров се срещна с артистите от Старозагорската опера

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров се срещна с артистите от Старозагорската опера

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров посети Старозагорската опера, придружен от инж. Янчо Калоянов - заместник-кмет и Милена Желева, председател на Постоянната комисия по култура в Общински съвет - Стара Загора.

В присъствието на домакините: директора Огнян Драганов, главния диригент Ивайло Кринчев, зам.-директора Славчо Николов и художествения ръководител на балета Силвия Томова, Живко Тодоров се срещна с артистите от балетната трупа на Държавна опера - Стара Загора. В балетната зала кметът беше посрещнат от младите артисти от 13 държави от цял свят и лично се запозна с всеки един от тях. Живко Тодоров ги поздрави за големите успехи на балетната трупа и за красотата, която създават. Примабалерината на балета на Старозагорската опера  Анелия Димитрова от името на своите колеги изрази благодарност за посещението и за условията в оперния театър, които Община Стара Загора осигурява на младата многонационална трупа. Припомняме, че по повод Празника на града Стара Загора – 5 октомври 2017 г., беше открита напълно обновената балетна репетиционна зала, ремонтът на която беше осъществен от Община Стара Загора.

„При нас непрекъснато пристигат нови артисти, които искат да бъдат приети с конкурс. Имаме предложения за работа с трупата от водещи хореографи и театри. И това е, защото постигнахме успехи, за които се говори в балетните среди в цял свят“ – каза художественият ръководител на балета на Операта Силвия Томова. Само в първия ден на месец юли към трупата на балета се присъединиха още двама балетни артисти от Италия и общият брой на състава е вече 52 души.

При обиколката из сградата на Операта бяха набелязани най-важните технически проблеми, разрешението на които не търпи отлагане. Необходим е ремонт на пода на балетна зала и ремонт на покрива на Операта, компроментиран наскоро от стихийните дъждове. Обсъдени бяха възможностите за ремонт на няколко помещения в приземния етаж, които да бъдат превърнати в гардеробни и други за нови съблекални за разрасналата се балетна трупа. Специално бе акцентирано на закупуването на балетен под за сцената, което е сериозна, но много необходима  инвестиция.

По всички коментирани проблеми звеното за инвеститорски контрол в Общината ще извърши проверка и ще предложи план за ремонт.

В разговорите днес Милена Желева, председател на Постоянната комисия по култура в Общински съвет-Стара Загора информира, че е гласувана сумата за ремонт на повредената въртяща сцена на Операта, който ще бъде извършен от немската фирма, изградила модерното съоръжение.

opera stara zagora 03

opera stara zagora 04

opera stara zagora 05

opera stara zagora 06

opera stara zagora 07

www.infoz.bg   www.infoz.bg (Снимки: пресцентър на Община Стара Загора)

На подобна тема