Живко Тодоров печели на първи тур изборите за кмет на община Стара Загора

Живко Тодоров получава нов втори кметски мандат в Стара Загора. Досегашният кмет получава 79% от гласовете на жителите на община Стара Загора още при първия тур от гласуването на местните избори, които се проведоха на 25 октомври 2015 година.

Вижте официалните междинни резултати при частично обработени секционни протоколи - за избор на кмет и за избор на общински съветници в община Стара Загора.

Избирателната активност в община Стара Загора за местния вот премина 50% и към 20:00 часа е 50,20%. За кмет и за общински съветници са гласували общо 69 787 души. В националния референдум активността е 42,7% (61 392 души).

"Ще направя така, че през следващите четири години да оправдая доверието, което ми дадоха моите съграждани. Ще работя, за да живеят хората в община Стара Загора все по-добре. Победата на 25 октомври ме зарежда" - заяви Живко Тодоров веднага след като стана ясно, че печели убедително втори кметски мандат.

По-рано през деня, след като излезе от избирателната секция, Живко Тодоров уточни, че е гласувал за това Стара Загора да продължи развитието си в посоката, която старозагорци харесват. Той иска и ще продължи да работи за това, младите хора да останат тук и да имат хубава перспектива. Амбицията на младия кмет, който вече започва втория си мандат, е Стара Загора да се нареди сред най-добрите градове в Европа, като това вече е факт за България.

При гласуването Живко Тодоров търпеливо изчака реда си около 50 минути на опашка пред секционната избирателна комисия. 

Тази година изборите за местни органи на властта бяха по-напрегнати за секционните избирателни комисии, най-вече заради промените в изборния процес, които са мотивирани от желанието да се противодейства на престъпната практика за купуване на избиратели. Процесът по гласуването беше по-тромав от предходните години. Чувствително спрямо предходни избори се забавя и обработката на изборните книжа. Около 8 часа в деня след изборите в Общинската избирателна комисия все още имаше непостъпили секционни протоколи и членове на комисии чакаха с чували с бюлетини на тротоара пред сградата на Областна администрация. Това забавя и обработката, която се извършва в сградата на Общината и обявяването на окончателните официални резултати за Стара Загора.

В избора на кмет на община Стара Загора участваха 10 кандидати. След резултата на Живко Тодоров се нарежда този на д-р Стефан Шишков, издигнат от местна коалиция „БСП лява България – за Стара Загора“ - 9% от гласовете. Трети остава кандидатът на Реформаторски блок Димитър Чорбаджиев - 2,8%. Кандидатът на АБВ Илия Златев събра 1,9%, по данни от частично предбояване на гласовете.

Партия ГЕРБ е с категорично победа и при избора на общински съветници. Неокончателните резултати показват, че ГЕРБ събира 47,4% от гласовете, което вероятно означава, че общинските съветници от партията на Бойко Борисов в Стара Загора ще бъдат между 24 и 26 души. Присъствие от 26 съветници означава мнозинство в следващия ОбС. Втори резултат има БСП (10,6%). С близък резултат - около 7%, са две листи, тези на Народен съюз и Реформаторски блок. От другите листи (общо 30 за община Стара Загора) само тази на "Истината за Стара Загора" е вероятно да получи над 3% от гласовете на старозагорци.

Общият брой на хората с право на глас на местните избори в община Стара Загора е 141 228 души. Право да гласуват в националния референдум с въпрос за въвеждане на електронно гласуване имаха 146 027 жители на общината.

На първи тур печели също и досегашният кмет на София Йорданка Фандъкова - с 59%. Досегащният кмет на Варна Иван Портних - с 63%, а също и досегашният кмет на Бургас Димитър Николов - с 84% запазват постовете си. И тримата са издигнати от партия ГЕРБ за кметове на общините. 

zhivko todorov kmet stara zagora izbori

 

 

infoz autor Илко Груев | www.infoz.bg

На подобна тема